ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ДИТИНИ

ЗДОРОВЕ ХАРЧУВАННЯ ДИТИНИ: КОРИСНІ ПОРАДИ Й ЛАЙФХАКИ

/Files/images/pl/Знімок екрана 2024-02-06 135257.jpg Правильне харчування - запорука гарного самопочуття, енергійності та чудового настрою. Також не викликаєсумніву, щозбалансоване харчування важливе для фізичного та розумовогорозвиткудитини. Аджевживанняправильнихпродуктівдопомагаєпідтримуватиоптимальну вагу, знижуєризиквиникненняцукровогодіабету та хвороб серцево-судинноїсистеми. У поєднанніізактивним способом життя, воносприяєзбереженнюздоров’я – у дитинстві та майбутньому.

До основних принципів здорового харчування відносяться:

Принцип 1 - енергетичнацінністьраціонуповиннавідповідатиенерговитратаморганізму – це запорукастабільноїнормальної ваги. Якщоїстибагато, вживатипродукти з великою кількістюкалорій і при цьому мало рухатись, виникнеенергетичний дисбаланс – цьогослідуникати.

Принцип 2 - удобовомураціоніпотрібнодотримуватиськількісного та якісногоспіввідношенняпродуктівза основнимихарчовими та біологічноактивнимиречовинами.

Принцип 3 - перевагусліднадаватисвіжоприготованійїжі з мінімальнимдодаваннямсолі, цукру та твариннихжирів.

Принцип 4 - сліддотримуватись режиму харчування та не забувати про здоровухарчовуповедінку.

Принцип 5 - ретельнедотримання правил безпеки харчування маєсупроводжуватидітей кожного дня.

Необхідною умовою для повноцінного розвитку дитиниє збалансоване за складом нутрієнтів харчування, що забезпечує організм необхідною кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінералів, вітамінів і покриває енерговитрати організму:

  • у молодшихшколярів (7–10 років) — 2100 ккал на добу;
  • у дітейсередньогошкільноговіку (11–13 років) — 2300 ккал на добу для дівчаток та 2400 для хлопчиків;
  • у підлітків (14–17 років) — 2400 ккал на добу для дівчат та 2700 ккал для юнаків.

При цьому треба враховувати, що потреба в енергіїможесуттєвозбільшуватися при регулярнихінтенсивнихфізичнихнавантаженнях.

Як зазначають учені, коженприйомїжі та тарілка, яку ви ставите на стілсобі та своїмдітям, повиннімістити:

1/2 вживанихпродуктівмаютьскладатиовочі та фрукти.Більшість з них – у сирому вигляді. Бажано, щобфрукти та овочібулисезонними. Зауважте, щокартопля не відноситься до таких овочів, оскількимістить мало клітковини та маєвисокийвмісткрохмалю.

1/4 частина – цільнозернові продукти.До них відносять хліб з цільнозернової пшениці та висівок, макаронні вироби з борошна грубого помелу, різноманітні каші.

1/4 частина – здорові джерела білку.Це, в першу чергу, риба, м’ясо, птиця, яйця, бобові та горіхи, необхідні для життєдіяльності організму та росту дитини.

Не менш важливим для розвитку дитячого організму є питний режим. Дитинамаєпити воду протягомусього дня. При цьому важливо не суворо дотримуватись вікових норм, аорієнтуватися на відчуттяспраги та пититоді, коли хочеться. Якщоприродневідчуттянестачірідинипритуплене (такенерідкотрапляється), слідпривчати себе випиватикілька склянок води протягом дня. Робитицеможна за будильником абозавантаживши на телефон застосунокдля контролю водного балансу. Через кількамісяціввипомітите, як регулярно виконуванадіяперетворилася на кориснузвичку.

Звернути увагу необхідно і на графік харчування школяра, адже укругообігууроків, гуртків та секційдитина не завждизнаходить час на їжу, такуважливу для підтриманнядобовоїенергії. Рекомендується дотримуватись інтервалівміжприйомамиїжі не не більше 3,5–4 годин. Тобто в середньомуу дитини протягом доби повинно бути 4-5 прийомів їжі.

Дуже важливо, щоб шкільні перекуси не складалися з шкідливих снеків, які містять багато цукру, солі та жиру. У якості корисних перекусів можна використовувати фрукти та ягоди, сухофрукти та горіхи, цукерки із сухофруктів у помірній кількості, несолодкий йогурт зі свіжими фруктами, коктейль з улюбленого фрукта й молока або йогурту, лаваш із вареною куркою, крекери із сирною намазкою й огірком.

Пропонуємо взяти за правило трикитисвідомогопідходу до харчування:

  1. Їмо в тиші (без телевізора, телефона чи планшета).
  2. Беремо перекуси із собою.
  3. Вживаєморізноманітнікорисніпродуктищодня.

Нехай ціпорадизавждибудуть у вас під рукою та станутьпутівником у світ здорового харчування!

Олександрійське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області

Кiлькiсть переглядiв: 75

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.